Sałatka na krakersach

Dzisiaj przybywam do Was z nowym pomysłem. Ostatnio dotknęła mnie nostalgia… a bo szłam na łatwiznę i przygotowywałam w kuchni tylko sprawdzone i oklepane dania. Idąc za ciosem postanowiłam zrobić coś nowego i smacznego do jedzonka. Udało się! Wrzucam przepis na pyszną sałatkę z krakersami.

sałatka na talerzu

Składniki:

– 27 sztuk krakersów

– 1 puszka tuńczyka w sosie własnym

– 20 dag sera żółtego

– 6 jajek ugotowanych na twardo

– pęczek szczypioru

– sól, pieprz

– majonez

Wykonanie:

Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję majonez i dokładnie mieszam. Tuńczyka odcedzam, rozdrabniam widelcem, dodaję trochę majonezu, przypraw i mieszam. Obieram ugotowane na twardo jajka. Białka trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez, sól i mieszamy.

Na tacy układamy 9 krakersów (3X3). Na nich dokładnie rozsmarowuję masę serową. Przykrywam następną warstwą krakersów. Wykładam masę z tuńczykiem i przykrywam kolejną warstwą krakersów. Rozsmarowuję masę z białek, następnie rozkruszam żółtka. Wierzch posypuję szczypiorkiem.

Sałatka najlepiej smakuje jeśli postoi kilka godzin w lodówce, smaki się „przegryzą” a krakersy lekko zmiękną.

 

Zdecydowanie jest to świetna propozycja by zaskoczyć gości. Kremowe warstwy fajnie przeplatają się ze słonymi krakersami. Sałatka wygodnie się kroi, wielkość jednego krakersa to jedna porcja. Troszkę takie sałatkowe ciasto.

Gotowe, smacznego!