Pancakes

Zanim zaczniesz czytać OSTRZEGAM! Pancakes uzależniają ;). Uwielbiam posiłki wykonywane w kilka chwil ze składników które zazwyczaj każdy ma w lodówce. Mowa o puszystych, amerykańskich placuszkach. Pyszna i sycąca przekąska a przepis? Jest prosty i ekonomiczny. W dużej mierze bazuję na Nigelli Lawson, wprowadziłam tylko drobne zmiany w składnikach.

Składniki:

200g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżka cukru

2 roztrzepane jajka

szklanka mleka

łyżka stopionego masła

Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce, następnie dodaję jajko, mleko i masło. Wyrabiam masę mikserem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Na rozgrzanej patelni rozlewam niewielkie porcje masy, tak by uformowały się z niej placki o średnicy 8-10cm. Kiedy na placku pojawi się duża ilość pęcherzyków powietrza przewracam na drugą stronę. Pancakes powinny być w złoto-brązowym kolorze. Jako dodatek świetnie sprawdzi się konfitura, miód, syrop klonowy czy bita śmietana z owocami. Kompozycji jest wiele a pancakes w każdym połączeniu smakują wyśmienicie.

 

A Wy lubicie amerykańskie pancakes, czy może wolicie klasyczne, polskie naleśniki?

 

 

Leave a Reply