Tagliatelle z aromatycznymi grzybami – przepis

Suszone, mrożone czy marynowane – uwielbiam je w każdym wydaniu a kocham za smak i aromat. Mowa o grzybach, to one będą bohaterami dzisiejszego przepisu. Dawniej uważano, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Mit! Grzyby dostarczają organizmowi mnóstwo cennych składników: białko, błonnik, witaminy takie jak A, B, D, węglowodany, sole mineralne i mikroelementy.

Poniżej przedstawiam przepis na makaron w sosie śmietanowym z grzybami i boczkiem. Nie muszę chyba zachęcać Was do wypróbowania? 😛

Składniki:

– 300 g makaronu tagliatelle (ja użyłam szpinakowego, szpinak świetnie pasuje do grzybów)

– 1 cebula

– 100 g boczku

– 40 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)

– 200 ml śmietany 30%

– posiekana natka pietruszki (według uznania)

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Suszone grzyby moczymy w gorącej wodzie by zmiękły. Odsączamy je i kroimy w paseczki. Drobno siekamy cebulę, boczek kroimy w kostkę.

Na patelni smażymy boczek, gdy się zarumieni dodajemy cebulę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy grzyby. Chwilę smażymy i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy.

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Następnie ugotowany makaron polewamy sosem grzybowym i gotowe.

Smacznego!

Ostatnio wpadły mi w ręce grzybki suszone z mojej rodzimej, białostockiej firmy „Leśne Skarby”. Postanowiłam je wypróbować, obiad wyszedł palce lizać a grzyby nadały aromatu całej potrawie. Kochani wystarczy znaleźć dobrego producenta i wtedy można zajadać grzybki cały rok a nie tylko sezonowo. Jest to świetna alternatywa by urozmaicać domowe menu.