Kurki czyli przepis na obiad

Uwielbiam kurki! Mają jedyny w swym rodzaju smak do którego mam ogromną słabość. Dziś przygotowałam dla Was przepis na smażone kurki ze zdrowszą wersją frytek z piekarnika. Obiad palce lizać, zresztą sami spróbujcie.

Porcja dla dwóch łakomczuchów
Kurki z patelni:

– 300 g mrożonych kurek

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka masła

– 100 g wędzonego boczku

– pietruszka

– sól i pieprz

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Wszystko lekko solimy i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli (3 minuty).

Dodajemy kurki i smażymy wszystko na dużym ogniu co jakiś czas mieszając. Po chwili kurki puszczą sok. Smażymy je do momentu aż woda odparuje. Gdy woda odparuje podsmażamy kurki jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. To jest dobry moment by dodać masło i wymieszać wszystko dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem a całość posypujemy pietruszką.

Frytki z piekarnika:

– 1 kg ziemniaków

– pół łyżeczki ostrej papryki

– 3 łyżki oleju

– 2 ząbki czosnku

– szczypta soli

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Frytki rozkładamy na ręczniku i wycieramy drugim tak by były suche. Pozostawiamy na 7 minut.

W misce mieszamy olej z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy frytki i mieszamy tak by pokryły się olejem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy frytki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez kilkanaście minut – do momentu aż frytki będą chrupiące. W trakcie pieczenia należy odwrócić frytki na drugą stronę.

Gotowe!

Co ciekawe? Zrobienie takiego obiadu wymaga od nas tylko 45 minut a smak rekompensuje poświęcony czas.

Jeśli chodzi o kurki sięgnęłam po mrożone bo ciężko teraz dostać świeże. Całe szczęście zawsze można liczyć na Leśnie Skarby.

https://lesneskarby.pl/en/