Fit Kinder Bueno – przepis

Kto lubi Kinder Bueno? Tak myślałam! Nie ma ludzi którzy potrafią się oprzeć temu połączeniu i ja do nich też należę. To jest po prostu pyszne, wafelek i krem pasują do siebie idealnie. A co gdyby istniała fit wersja Bueno? Otóż ona istnieje i smakuje równie dobrze.

Ciasto:

– 2 jajka

– ¾ szklanki mąki pszennej, pełnoziarnistej (może być też gryczana),

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki ksylitolu,

– 6 łyżek mleka.

Masa Bueno:

– 250g mascarpone,

– 180g jogurtu naturalnego,

– 4 łyżki mleka w proszku,

– 2 łyżki ksylitolu,

– pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych,

– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,

– 1 łyżeczka kakao.

Polewa:

– 6 łyżek mleka,

– 50g gorzkiej czekolady,

– 1 łyżka oleju kokosowego.

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Całość dzielimy na dwie części. Wykładamy jedną połowę masy do blachy (używamy mniejszej blaszki typu keksówka). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i pieczemy drugą część.

2. Wszystkie składniki na masę blendujemy. Wykładamy masę na jedną warstwę upieczonego placka i przykrywamy drugim.

3. Wlewamy do garnka mleko i dodajemy olej kokosowy oraz czekoladę. Podgrzewamy do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

Jak ja lubię takie przepisy – roboty pół godziny i bez tony cukru. Polecam 🙂