Dynia – właściwości, przepis na zupę

Przybyła do nas z Ameryki i jest królową jesieni – mowa o dyni polskiej z pomarańczową skórką. Jest źródłem zdrowia i długowieczności. Bogata w liczne witaminy i minerały. U mnie w domu już jest więc sezon na dynię uważam za rozpoczęty.

Dynia jest warzywem cennym dla naszego zdrowia więc warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe.

Co daje nam dynia?

– wzmacnia układ odpornościowy,

– wzmacnia serce i układ krwionośny,

– miąższ dyni działa przeciwwymiotnie (szczególnie polecane kobietom w ciąży),

– zapobiega starzeniu się skóry,

– niskokaloryczna (30kcal/100gram),

– wspomaga męską płodność,

– świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.

3 rady jaką dynię warto kupić:

1. Dynia powinna ważyć około 3-5 kilogramów.

2. Ogonek dyni powinien być suchy i brązowy.

3. Na dyni zawsze jest plama która świadczy o tym, którą częścią leżała na ziemi. Jeżeli ta plama jest żółta to znaczy, że dynia jest dojrzała.

Jak obrać dynię? Mój sposób

Zaczynam od odcięcia ogonka dyni i końcówki z drugiej strony. Dalej przekrawam dynię na pół. Łyżką wyjmuję pestki a skórę ścieram nożem. Tak obraną dynię kroję w kostkę i gotowe.

dynia przekrojona na pół

Zupa krem z dyni

Dynię można podawać na wiele kulinarnych możliwości. Ja dzisiaj mam dla Was prostą i szybką propozycję – zupę krem z dyni.

Składniki:

– 1 kg dyni

– 3 marchewki (to od Was zależy ile marchwi chcecie użyć)

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 3-4 szklanki bulionu drobiowego

– sól

– pieprz

– oliwa z oliwek

– kilka łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

Wkładam do garnka pokrojoną dynię, marchew, cebulę i czosnek. Dodaję oliwę z oliwek i podsmażam kilka minut mieszając. Następnie warzywa zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem 30 minut. Miękkie warzywa rozdrabniam blenderem do kremowej konsystencji. Przyprawiam solą i pieprzem. Zupę przelewam do talerzy dodając do każdej porcji łyżkę śmietany. Można jeszcze dodać grzanki lub szczypiorek, też świetnie pasuje do zupki.

zupa krem z dyni na talerzu

A co z pestkami?

Pestki z dyni można uprażyć na patelni. Będą świetnym dodatkiem do sałatek czy wypieków.

Podsumowanie

Sami widzicie ile możliwości otwiera nam dynia. Wystarczy dobry przepis, wolna chwila i pyszne danie gotowe. Dynia jest świetnym warzywem. Warto aby znalazła miejsce w Waszej diecie, zwłaszcza wtedy kiedy jest na nią sezon.

Leave a Reply