Ciastka z drażetkami – przepis

Ciastka którymi się zachwyciłam od pierwszego spróbowania, które smakują zawsze i wszędzie – ciasteczka z drażetkami. Mocno chrupiące, stworzone z prostego przepisu, po prostu idealne. Uwielbiają je dzieci i dorośli.

Składniki na około 40 ciastek:
  • 220g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
  • 2 jaja
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • drażetki – ilość według upodobania.
Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem. Wbijam jajka, dodaję wanilię i ucieram dalej. Dodaje suche składniki i miksuję. Na końcu wrzucam połowę drażetek i mieszam łyżką.

Z klejącej masy formułuje nieduże kulki i układam na blasze, spłaszczam je łyżeczką. W ciastka wtykam drugą połowę odłożonych drażetek.

Piekę w temperaturze 180’C przez około 12 minut. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam ciastka na kilka minut w środku aby stwardniały.

I to tyle. Już mogę życzyć Wam smacznego. A czas wykonania? 25 minut. Tak jak lubię szybko i pysznie.

Znacie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka?